äänen käheys miten hoitaa mistä johtuu

Miten kehittää ääntä paremmaksi?

Mistä on kyse, kun kehittää ääntään paremmaksi, kestävämmäksi ja miellyttäväksi kuunnella?

 

Kerron tässä blogissa, miten voit kehittää ääntäsi paremmaksi. Oletpa toimittaja, call center -työntekijä, myynnin ammattilainen, opettaja tai pappi, äänesi on sinun tärkein työvälineesi ja siksi sinun kannattaa lukea eteenpäin. 

Jokaisella meillä on ääni. Toisten ääniä pidämme helposti parempana, kuin omaamme. On tärkeää, että opit hyväksymään oman äänesi ja sitä kautta tärkeän kanavan muihin ihmisiin. Silloin on mahdollista luottaa paremmin itseensä puhujana tai laulajana ja saada viestittyä sen, mitä mielessä liikkuu.

Miten voin oppia hyväksymään ääneni?

Tärkeintä on ensin tutustua omaan ääneensä. Joskus tarvitaan ohjaajaa, jonka tukemana voit lähteä turvallisesti tutkimaan tuntemattomia vesiä ja ääniaaltoja. Joskus tarvitset vain muutaman vinkin, joiden avulla pääset itseksesi eteenpäin.

Milloin on hyvä hetki aloittaa äänen kehittäminen?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Ja toisaalta, silloin kun äänen kehittäminen tai äänen hyvinvointi tulee mieleen, kannattaa antaa ainakin tilaisuus asialle.

Jos elämässä on juuri nyt paljon erilaisia haasteita, niin ehkä sinulla ei ole voimavaroja työskennellä itsesi kanssa ja saatat kokea äänen kehittämisen juuri sillä hetkellä liian vaativaksi. Äänen kehittämisen sijaan saatatkin kaivata lepoa tai jotain ihan muuta.

Toisaalta, monet kokevat, että esim. laulutunneilla käyminen tai pysähtyminen oman äänen treenaamisen äärelle hektisinäkin ajanjaksoina voi tarjota kaivatun pysähdyspaikan itsensä ja äänensä äärelle.

Lempeästi oman äänen äärelle

Vaikka en ole ollut itsekritiikistä itsekään vapaa, niin se on viimeinen asia, mitä äänen lempeään kehittämiseen haluaisin liittää. Turhautuminen omaan tekemiseen on hyvin inhimillistä. Tavoitteiden asettaminen on sallittua, mutta aikataulua äänen kehittymiselle on vaikea antaa. Kun aloitat ihan minkä tahansa itsesi kehitysprojektin, niin on aivan hyvä edetä omassa tahdissaan. Kiirettä ei ole.

Ahkera harjoitteleminen tekee sinusta ahkeran harjoittelijan ja jos treenaat ajatuksella, ääni- ja hengitysharjoitukset ovat toki aivan hyvä asia useimmiten. Joskus voi käydä kuitenkin niin, että huomaamattaan toistaa vanhoja tottumuksiaan, ja tulee vahvistaneeksi niitä.

Usein harjoitteluksi riittää se, että pohdit silloin tällöin ääneen liittyviä asioita ja kuulostelet sitä omaa tekemistä aivan omassa arjessa. Venyttelet välillä kylkiä tai kieltä, hengittelet rauhoittavasti lantionpohjaan asti. Harjoittelet lapsen kanssa huulipäristystä. Tavusarjojen hokeminen ilman ajatusta ei tee kenestäkään parempaa äänenkäyttäjää sen nopeammin.

Miten ääntään voi kehittää paremmaksi?

Ajattelen, että äänen kehittäminen paremmaksi vaatii kolme asiaa:

  1. Tietoa
  2. Taitoa
  3. Tiedostamista

Äänen kehittäminen on vähän kuin urheilua: tavoitteita, treeniä ja analyysiä, miten meni omasta ja valmentajan mielestä. Ja palatakseni kirjoitukseni alkuun – tarvitaan erityisesti oman toiminnan ja oman äänenkäyttötavan tiedostamista. Omaan ääneen ja äänenkäyttötapaan tutustumista. Lue lisää artikkelistani Kolme periaatetta oman äänen löytämiseen – miten saan ääneni kestämään? 

Tiedostamisen kautta muutokseen

Minä väitän, että kaikkein vaikein ja toisaalta palkitsevin aspekti on oman toimintatavan ja tottumusten tiedostaminen. Kun havahtuu siihen, mitä tekee kehollaan, tai ajatuksissaan, vaikkapa jossain aina hankalalta tuntuvassa puhetilanteessa tai laulaessaan korkeita säveliä, voi parhaimmillaan päästä suoraan hankaluuden ytimeen. Ja silloin on mahdollista muuttaa toimintaansa! Ja siinä on hyvä kohta aloittaa varsinainen harjoittelu!

Apua äänen kehittämiseen

Äänen kehittämisessä tarvitaan usein apua. Kun ei ole kyse lääkinnällisestä puheterapiasta, niin äänivalmennuksessa tai -koulutuksessa voidaan hyvin keskittyä tarpeiden mukaisesti äänen kestävyyteen, äänen hyvinvointiin, äänen soivuuteen tai muuhun soundiulottuvuuteen. Ryhmäkoulutuksella saadaan jaettua isollekin joukolle tehokkaasti ääniergonomiatietoa ja ääniharjoituksia. 

Henkilökohtaisessa valmennuksessa päästään taas pureutumaan yhden ihmisen tarpeisiin ja löytämään juuri tämän henkilön äänestä se paras versio. Etänä tapahtuva valmennus tai koulutus on yhtä tehokasta ja hyvää äänivalmennusta, kuin lähikoulutuksetkin. Yksi vaihtoehto on tietysti myös äänivalmentajan laatima verkkokurssi, johon sisältyy myös tarpeeksi mahdollisuuksia olla kontaktissa valmentajaan. Yksin ei pidä jäädä äänensä ja sen mahdollisten haasteiden kanssa. Täällä ollaan sinua varten!Kolme periaatetta oman äänen löytämiseen – miten saan ääneni kestämään?

Varaa maksuton etäkonsultaatio

 

Jos sinua askarruttaa tai huolestuttaa jokin omassa äänessäsi, niin varaa minulta maksuton äänenkäytön konsultaatio (15 min). Henkilökohtaisessa kartoituksessa käymme läpi äänesi kehityskohteet ja haasteet työympäristössä/vapaa-ajalla. Voit tulla aina turvallisin mielin konsultaatioon: jos huomaan äänessäsi olevan jotain lääkinnällistä hoitoa vaativaa ongelmaa, niin ohjaan sinut asianmukaisesti eteenpäin. 

Nähdään pian etäyhteydellä! 

t. Minna Laukkanen, Äänivalmentaja, Laulupedagogi 

 

Jaa tämä kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Miten kehittää ääntä paremmaksi?”

  1. Asiantuntevaa ja tarpeellista asiaa! Jokainen hyötyy äänensä kehittämisestä. Kiitos blogista, jota on miellyttävä lukea myös mobiilissa:)

Kommentointi on suljettu.