Puhetekniikka ja äänenkäyttö koulutus

Äänivalmentaja ja puhetekniikan kouluttaja

Jokainen ääni on kehittämisen arvoinen.

Äänenkäyttökouluttaja ja äänen asiantuntija

Olen Minna Laukkanen, äänenkäyttökouluttaja ja  äänen asiantuntija, Ääniräätäli Oy:n perustaja ja yrittäjä.

Koulutuspohjani on:

  • filosofian maisteri
  • musiikkipedagogi AMK
  • musiikkiteatteri-ilmaisunohjaaja

Varsinaisten tutkintojen lisäksi olen opiskellut

  • vokologian ja viestinnän opintoja Tampereen yliopistossa
  • lukuisilla kursseilla laulun ja äänenkäytön saralla

Olen myös suorittanut

  • Ääniergonomiakartoittaja-koulutuksen Työterveyslaitoksella.

 

Taiteilijauralta työhyvinvoinnin kouluttajaksi organisaatioille

Olen kouluttanut työurallani lukemattomien eri organisaatioiden puhetyöntekijöitä, satoja yksityisiä lauluoppilaita, kuoroja ja erilaisia ryhmiä.

2000-luvun vaihteessa työskentelin lehtorina Turun AMK:n musiikkiteatterilinjalla ja toimin samalla oppilaitoksen äänenkäytön opettajana.

Taiteellinen urani on vienyt minua oopperan ja teatterin näyttämöille, sinfoniaorkesterien ja kirkkomusiikkikonserttien solistiksi sekä televisio- ja radioesiintymisiin.

Äänenkäyttökouluttajaksi minulla oli taiteellisten opintojeni alusta lähtien suuri kutsumus. Ensimmäinen äänenkäyttökurssini järjestin Virtain Naiskuorolle, ja voi kuinka se jännitti!

Senkin jälkeen on jännittänyt, ehkä viime vuosina eniten Suomen eduskunnan tiedotusosastolle tehty koulutuspäivä. Siitä jännityksestä selvisin ajattelemalla, että olkoonkin iso ja arvokas talo valtakunnan huipulla, niin ihmisiähän hekin siellä vain ovat!

 

Äänihäiriöstä selviäminen

Kun aloin opiskella laulunopettajaksi 2000-luvun vaihteessa, aika pian huomasin, että äänessäni on jotain ongelmaa. En saanut ääntäni toimimaan niin hyvin, kuin olisin toivonut.

Ääni tuntui usein epämääräisen huonolta, eikä reagoinut harjoituksiin parhaalla mahdollisella tavalla. Ja kas, koska olin niin kiinnostunut äänenhuollosta, osallistuin kurssille, jossa minulle avautui äänihäiriöiden maailma.

Tunnistin hankaluuteni oireiksi kurkunpäärefluksista ja lähdin hakemaan siihen apua ja hoitoa. Pitkäaikainen kuormitus äänihuulissa oli aiheuttanut kroonisen kurkunpääntulehduksen ja sen seurauksena oli syntynyt toiminnallinen äänihäiriö.

Olin puoli vuotta pois lauluopinnoistani tietämättä, tuleeko äänestäni koskaan mitään ja pääsenkö ikinä unelma-ammattiini. Istuin oppilaitoksen käytävällä ja puhaltelin veteen erityisellä lasipillillä monta kertaa päivässä saadakseni kurkunpään lihakset rentoutumaan.

Hyvän hoidon ja oman ahkeran harjoittelun avulla kurkkuni lopulta palautui ja pystyin jatkamaan opintojani. Kuitenkin refluksitauti on krooninen sairaus, eikä varsinaisesti parane.

Onneksi en tuolloin tiennyt, että edessäni on vielä monta vaikeaa hetkeä kurkkuni kanssa. Jouduin olemaan hyvin tarkka esim. ruokavaliosta ennen tärkeitä esiintymisiä. Sain kokea, että hyvin toimiva ääni ei ole itsestäänselvyys.

Minulla oli kuitenkin niin iso palo päästä esiintymään ja opettamaan, että jaksoin kaikki hankaluudet. Ja onneksi jaksoin!

Nykyään voin aivan kirkkain silmin vakuuttaa, että näinkin hankalista ongelmista on mahdollista suoriutua ammattilaulajana! Tuen mielelläni samoista ongelmista kärsiviä, mutta aina muistutan, että lääketieteellinen apu on tärkeää ja usein välttämätöntä.

Tällä hetkellä tilanne refluksin kanssa on varsin rauhallinen, koska olen löytänyt keinot, joiden avulla saan sen pysymään kurissa. 

 

Laulunopettajasta puhetekniikan kouluttajaksi

Monipuolisesta taustasta johtuen minulle on muodostunut joustava näkemys ihmisäänen mahdollisuuksista. Puhe ja laulu tuotetaan samalla instrumentilla ja raja niiden välillä on jonkin verran keinotekoinen ja turha.

Pyrin löytämään jokaisen ihmisen persoonallisesta äänestä mahdollisimman hyvän ja toimivan version. Kuuntelen, mikä juuri tälle ihmiselle on tärkeää, mitä  hän toivoo.

Vaikka äänenkäyttökoulutukseni ovat täynnä painavaa tietoa äänen hyvinvoinnista, hyvä tunnelma ja uusien asioiden oivaltaminen ovat tärkein anti osallistujille.

Tärkeintä äänenkäytön kehittämisessä on mielestäni omat oivallukset ja oma tiedostaminen: mitä siellä kehossa tapahtuu, miten voin siihen itse vaikuttaa?

Koulutuksissani yhdistyvät parhaat puolet mielenkiintoisesta ja havainnollisesta luento-opetuksesta sekä kokemuksellisesta itse tehden oppimisesta.

 

Jokainen ääni on kehittämisen arvoinen

Äänen kehittäminen on mahdollista aivan jokaiselle. Ei ole olemassa ”rumaa” tai ”vääränlaista” ääntä.

Voi olla, että jollakulla ääni ei ole ihan optimaalisesti toimiva.

Silloin kannattaa hakea apua, tietoa ja hyviä neuvoja parempaan puhetekniikkaan.

Terveellinen äänenkäyttöympäristö on myös työnantajan etu ja ääniergonomiakartoituksen tulisi olla osa työterveyshuollon työpaikkaselvitystä.

Äänivalmentajana olen äänenkäyttötaidon, äänenhuollon ja ääniergonomian asiantuntija.

Avullani työpaikkanne kaikki äänet saadaan kukoistamaan ja viestimään vaikuttavasti omille sidosryhmillenne!