Miten ääntä voi huoltaa?
Puhutaan paljon äänenhuollosta, mutta miten ääntä oikeastaan voi huoltaa? Ja miksi?
Mitä kuuluu tehdä ja milloin? Kuinka paljon ääntään pitää huoltaa? Lue eteenpäin, niin saat vastauksen!
Kun käytämme ääntämme, se saattaa väsyä ja kuormittua. Siinä mielessä äänielimistö toimii aivan samoin, kuin kaikki muukin ihmisessä.
Saatat tuntea kurkussasi karheutta, limaisuutta, kipua, kutitusta tai puristusta. Äänesi voi käheytyä, pätkiä tai siinä voi olla tahattomia korkeuden vaihteluita eli ”kukkoja”.
Ääntä kannattaa huoltaa sen vuoksi, että lievät äänioireet eivät jatkuessaan aiheuta sinulle pysyvämpiä ääniongelmia, joiden kanssa sinun on jo hankala suoriutua työstäsi tai nauttia vapaa-ajasta.
Pitkittyessään ääniongelmat saattavat johtaa äänihäiriöön, johon tarvitset lääkinnällistä hoitoa.
Mitä on äänenhuolto?
Äänenhuolto tarkoittaa toimenpiteitä, joilla autat ääntäsi voimaan paremmin.
Tutki alla olevaa listaa, ja mieti, mihin voisit kiinnittää huomiota omassa arjessasi!
- Nesteytys on tärkeää äänihuulten kosteuden ylläpitämiseksi. Juo siis runsaasti vettä päivittäin ja vältä kuivattavia juomia, kuten kahvia ja alkoholia sekä kuivaa tai pölyistä/käryistä huoneilmaa. Kulauta pieni määrä vettä USEIN! Nielaisu rentouttaa kurkunpäätäsi.
- Pyri käyttämään ääntäsi normaalilla korkeudella ja voimakkuudella. Yritä välttää kovaa puhumista, huutamista ja kireän äänensävyn käyttöä.
- Pidä taukoja äänenkäytössä. Anna äänihuulten levätä ja vältä liian pitkää ja rasittavaa äänenkäyttöä (korkealta ja kovaa). Pidä puhumisessa 10 min tauko esim. 45 min välein.
- Käytä apuvälineitä äänenhuoltoon. Esimerkiksi apteekista saatava vesipiippu ja WellO2-laite voivat auttaa kosteuttamaan äänihuulia ja avaamaan hengitysteitä.
- Huolehdi terveydestäsi. Sairauksien hoito ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä äänen hyvinvoinnin kannalta. Vältä myös äänihuulia kuivattavia lääkkeitä, tai keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista vaihtoehdoista.
- Käytä oikeaa äänenkäyttötekniikkaa. Opettele käyttämään ääntäsi oikein puhuessasi, laulaessasi tai huutaessasi. Varaa saman tien ilmainen puheäänen konsultointi (etä), jos olet epävarma äänenkäyttötapasi terveellisyydestä.
- Opettele ääntä kannatteleva syvähengitys. Silloin ääni saa tukea hengityksestä ja sinun on helpompi puhua kantavasti ja hengästymättä. Saat apua ääntöhengityksen opetteluun äänivalmentajalta.
- Älä tupakoi! Tupakointi ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kuivumista, joka voi vaurioittaa äänihuulia. Pitkäaikainen tupakointi on tärkein tekijä Reinken ödeeman tärkein altistustekijä (äänihuulien epätavallinen turvotus).
- Havainnoi ympäristöäsi: meluisa, kuiva tai pölyinen tila rasittaa ääntäsi, vältä siis puhumista ja laulamista sellaisessa paikassa.
- Tarkastele työtilojen akustiikkaa: se voi olla hankala äänen kannalta: liian kaikuisa tila vahvistaa myös taustamelua ja ulkona akustiikka ei auta puhujaa. Lisäksi ulkona on usein myös taustamelua.
Mistä saan apua äänenhuoltoon?
Äänenhuollosta löytyy verkosta jonkin verran materiaalia, joista kannattaa aina tarkistaa lähteen laatu. Esim. HUSin YouTube-kanavalta löydät asiantuntevia ja luotettavia neuvoja äänen hoitamiseen.
Äänenhuollossa ja ääniergonomiakysymyksissä sinua auttavat monet asiantuntijat: jos sinulla on toistuvia vaikeuksia äänesi kanssa, käänny foniatrian erikoislääkärin puoleen tarkistuttaaksesi äänihuulten tilanteen. Jos foniatri löytää kurkustasi jotain sellaista, mihin voisi olla puheterapiasta apua, hän lähettää sinut puheterapeutin vastaanotolle.
Käheä ääni vaatii pitkittyessään aina lääkärin tarkastuksen. Noin 2-3 viikkoa kestänyt käheys on tutkittava mieluiten foniatrin toimesta. Mikäli foniatria ei paikkakunnaltasi tai lähistöltä löydy, myös korva-nenä-kurkkulääkäri voi katsoa äänihuulien tilannetta.
Mikäli tarvitset apua puhe- tai laulutekniikassa, mutta sinulla ei ole varsinaisesti mitään ”hoidettavaa” vaivaa, niin äänivalmentajat, vokologit ja laulunopettajat ovat apunasi. Myös siinä vaiheessa, kun mahdollinen lääkärin toteama äänihäiriö on väistymässä, on mahdollista kehittää parempaa äänenkäyttötekniikkaa äänivalmentajan tai laulunopettajan johdolla.
Voit varata Ääniräätäliltä maksuttoman konsultaatioajan etäpalveluna. Voimme yhdessä pohtia, mitä kautta voit saada parhaiten apua äänellesi.
Katri Lindberg, sh yamk, WellO2 Oy
Tilaa ilmainen videosarja: Miten saada ääni kestämään!
Mietitkö, miten ihmeessä saisit äänesi kestämään puhetyössä paremmin? Tilaa ja katso maksutta äänivalmentaja Minnan videosarja, niin ymmärrät kolme keskeistä asiaa, mitkä vaikuttavat äänen kestämiseen.
Äänenhuolto ja äänen kehittäminen voi alkaa vaikka tästä!
Videosarjan tilaaminen ei sido sinua mihinkään, ja voit aina poistua sähköpostilistalta.
Jokainen ääni on kehittämisen arvoinen.