äänen käheys miten hoitaa mistä johtuu

Äänen käheys – vaarallista vai viihdyttävää?

Onko äänesi käheä?

Vaivaako sinua äänen käheys? Voisikohan sitä kysyä lääkäriltä tai vaikka äänivalmentajalta, miksi ääneni on käheä? 

Huomaa, että tämän artikkelin kirjoittaja on taustaltaan laulupedagogi ja äänivalmentaja. En anna lääketieteellisiä neuvoja. Haluan helpottaa sinua, jos pähkäilet käheää ääntäsi yksiksesi ja mietit, pitäisikö mennä lääkäriin vai laulutunneille.  

Kukaan ei pysty tarkemmin asiaa tutkimatta kertomaan sinulle, miksi juuri sinun äänesi on tilapäisesti tai pidempäänkin ollut käheänä. Jos taustalla on virusinfektio, niin todennäköisesti äänen käheys johtuu siitä ja poistuu aikanaan, kunhan et rasita äänihuuliasi tarpeettomasti sairauden aikana. 

Flunssan aikana on siis syytä laittaa sordiinoa äänenkäyttöön – mutta ei kuitenkaan alkaa kuiskaamaan. Kuiskaaminen on sen syntytavan vuoksi rasittavamapaa äänihuulille, kuin normaalisti hiljaa puhuminen. 

Lue eteenpäin, niin saat tietää, mistä äänen käheys johtuu ja mitä sen taustalla on. Saat myös vinkkejä käheytyneen äänen hoitoon, ja mikä tärkeintä – hälytysmerkit, milloin täytyy varata pikaisesti lääkärille aikaa! 

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkin WellO2-laitteeseen. Saan koodillani ÄÄNIRÄÄTÄLIWELLO ostetuista laitteista pienen provision.

 

Mistä äänen käheys johtuu?

Kurkunpäässä sijaitsee äänemme soitin, eli äänihuulet. Äänihuulet ovat lihaspari, jonka yksinkertaisesti voi kuvata muodostuvan sisemmästä lihaskerroksesta ja pinnallisesta limakalvokerroksesta. 

Mikäli äänihuuliin kohdistuu liikaa kuormitusta, tai esimerkiksi virustulehdus iskee, äänihuulet voivat turvota. Silloin ne keräävät itseensä nestettä, tulevat painavammiksi ja ääni muuttuu matalammaksi ja jopa käheäksi. Äänihuulten liikehäiriöt voivat myös kuulua käheytenä. 

Äänen käheyden alkuperä voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: 

 1. Rakenteelliset/orgaaniset/elimelliset taustasyyt
  1. Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti (yleisin käheyden aiheuttaja)
  2. Äänihuulten hyvälaatuiset muutokset (kyhmyt, polyyppi)
  3. Äänihuulten pahalaatuiset muutokset 
  4.  Refluksitauti (mahahappojen nousu kurkunpäähän) 
 2. Toiminnalliset taustasyyt
  1. Puristeinen (hyperfunktionaalinen) äänentuottotapa
  2. Stressin aiheuttama häiriintynyt äänentuottotapa
 3. Neurologiset taustasyyt
  1. Äänihuulihalvaus (hermo voi vaurioitua kaulan alueen leikkauksessa)
  2. Monet neurologiset sairaudet

HUOM! Tämä luettelo ei ole täydellinen, eikä sinun tule missään nimessä diagnosoida itseäsi! Lue lisää Terveyskirjastosta! 

Miten hoitaa käheää ääntä?

Olen huomannut, että äänen käheys monesti hämmentää ihmisiä. Siitä halutaan pikaisesti eroon, onhan se häiritsevä muutos totutussa äänessä. Ja töissäkin pitäisi suoriutua.  

Tärkeintä on pysyä rauhallisena, eikä ryhtyä urheilemaan äänellään tai peräti viihdyttämään, kuten eräs asiakkaani takavuosina teki. Korkeaääninen henkilö tuli tunnille ääni huomattavan painuneena, ja kertoi, miten hän yritti päästä mahdollisimman alas epätavallisen matalalla äänellään. Ei ollenkaan hyvä idea! Eikä myöskään se laulutunti ole hyvä idea käheällä äänellä.

 1. Äänilepo on tärkein käheän äänen hoitomuoto. Äänilepo ei välttämättä tarkoita täydellistä hiljaisuutta, mutta sinun tulisi välttää korkealta, voimakkaalla äänellä ja pitkäkestoisesti puhumista. Usein laulaminen sisältää näitä kaikkia, joten ehkä laulamisen kannattaa antaa odottaa, kunnes ääni on taas kunnossa. Ja ääni on sitä nopeammin kunnossa, mitä pikemmin pystyt vähentämään äänenkäyttöäsi! Ethän lähde juoksulenkillekään, mikäli polvi on turvoksissa! 
 2.  Höyryhengitys tai vesipiippuinhalaattori on kokeilemisen arvoinen viemään kosteutta äänihuuliin. Well02-laitteella voit myös höyrytellä kurkkua, mutta suosittelen tekemään vain sisäänhengitystä miedolla lämmöllä. Siksi vain sisäänhengittelyä, että et tarvitse kurkunpäälle yhtään enempää jumppaa, silloin kun se on tulehtunut. (ÄÄNIRÄÄTÄLIWELLO -koodilla -20% Wellon omasta kaupasta!)
 3. Mene lääkäriin, jos käheys kestää ilman flunssaa kaksi viikkoa. Silloin on tärkeää tutkia, mikä aiheuttaa käheyttä. Flunssan aikana ja sen jälkeen voit odotella hieman pidempään, mutta kyllä jo 3-4 viikon kohdalla kannattaa käydä näyttämässä kurkkua lääkärille.

Äänen käheys - monta syytä ja hoito sen mukaan

Tässä osiossa saat tietää tavallisimmista äänen käheyttäjistä. Muista, että nämä eivät ole ainoita syitä käheään ääneen. Vain lääkäri voi diagnosoida, mitä käheyden takana on. 

Kurkunpääntulehdukseen (laryngiitti), joka usein liittyy ns. flunssaan ei sinänsä ole mitään lääkettä olemassa ja voit olla aivan työkykyinen, mikäli pystyt välttämään äänenkäyttöä työssäsi. Ja tietysti jos yleisvointisi on muuten hyvä. 

Krooninen laryngiitti saattaa oireilla limaisuutena kurkussa tai jatkuvana rykimisen tarpeena. Jos huomaat selvitteleväsi kurkkua jatkuvasti, on syytä kipaista lääkäriin. 

Kurkunpäärefluksi on tavallinen syy pitkäkestoiseen kurkunpääntulehdukseen. Sen oireina on usein juuri limainen tunne kurkussa, aamukäheys, joskus jopa happaman nesteen nousu suuhun asti. HUOM! Kurkunpäärefluksista kärsivällä ei ole välttämättä lainkaan närästystä ruokatorvessa. Nämä ovat kaksi eri tautimuotoa. 

Refluksia voidaan hoitaa tehokkaasti lyhyillä lääkekuureilla ja elintapahoidolla. Kokemuksen mukaan myös kova yskiminen lisää helposti mahahappojen takaisinvirtausta, kun yskiminen aiheuttaa painetta mahalaukun alapuolelle. Siispä jos refluksidiagnoosin olet saanut, voi olla fiksua täydentää yskäisenä aikana troppivalikoimaa happosalpaajilla tai esim. Gavisconilla yötä vasten ja aterioiden jälkeen. 

Keskustele lääkärin kanssa kaikista lääkehoidoista! 

äänen käheys hoida vesipiipulla
Hoida käheää ääntä vesipiipulla - mutta muista myös äänilepo tärkeimpänä keinona!

Mistä saan apua käheään ääneen? Hiljaisuus voi auttaa!

Kuten olet nyt lukenut tästä blogikirjoituksesta, äänen käheys on joskus monimutkainen vaiva. Hoidon aloittaminen on kuitenkin yksinkertaista: ole mahdollisimman paljon hiljaa, puhumatta ja tietenkin myös laulamatta. Näin annat kudoksille paranemisrauhan.

Pitkittynyt käheys sinun tulee tarkistuttaa muutamien viikkojen kuluessa. Pikemminkin, jos puhe- tai lauluääni on työvälineesi. 

Käheä ääni ilman flunssaa vaatii aina lääkärin tarkastuksen. Noin 2-3 viikkoa kestänyt käheys ilman flunssaa on tutkittava mieluiten foniatrin toimesta. Mikäli foniatria ei paikkakunnaltasi tai lähistöltä löydy, myös korva-nenä-kurkkulääkäri voi katsoa äänihuulien tilannetta. Valitettavasti yleislääkärillä ei ole keinoja kurkupään ja äänihuulien tähystykseen, niin on parempi turvautua erikoislääkärin osaamiseen. 

Työkykysi voi olla äänenkäyttöä vaativissa tehtävissä käheyden aikana heikentynyt. Kannattaa keskustella esihenkilön kanssa vaihtoehdoista järjestää työnkuvaasi niin, että tärkeä työvälineesi ei pitkällä tähtäimellä heikkene. 

Mitä aikaisemmin puutut käheytymiseen, sitä todennäköisemmin äänesi tervehtyy entiseen kuntoonsa. Usein kuulee, että puhetyöntekijä ei ole voinut pitää taukoa puhumisesta ja oireet pitkittyvät kuukausiksi tai jopa vuosiksi. Silloin voi olla kyseessä jo muutakin hoitoa vaativa äänihäiriö. Tämä ei ole kenenkään etu. 

 

Miksi käheyden hoitaminen on tärkeää? Ääniräätälillä meni ääni...

En halua pelotella sinua, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että pitkittynyt kurkunpäätulehdus ja rasittava äänenkäyttö voi johtaa todella pitkään hoitoprosessiin. Itselleni tämä tuli eteen, kun opiskelin laulunopettajaksi. En tiennyt, että minulla on kurkunpäärefluksi ja jatkoin laulamista. Huomasin toki, että kaikki ei ole kunnossa. 

Lopulta kun pääsin foniatrille, löytyi sekä refluksi että hyperfunktionaalinen (puristeinen) äänihäiriö. Lihakset kurkunpäässä olivat joutuneet ylitöille pitkittyneen turvotuksen takia. Jouduin keskeyttämään lauluopinnot puoleksi vuodeksi. Kävin musiikkiakatemialla muilla tunneilla ja poristelin resonaattoriputkella veteen oppilaitoksen käytävillä. 

Tämä oli minulle hyvä opetus, mutta ei näköjään tarpeeksi hyvä, koska erään teatteriesityksen esitysputkessa useita vuosia myöhemmin minulla käheytyi ääni pahasti, ilmeisesti virustulehduksen takia. Halusin kuitenkin tehdä kaksi jäljellä olevaa esitystä. Lauloin yhden illan, ja ääneni loppui täysin. 

Sitä ei ollut ikinä tapahtunut. Pääsin KNK-lääkärille akuutisti, ja tuomio oli, että äänihuulet ovat aivan punaiset. Epätoivoisena kysyin, voinko vielä laulaa yhden esityksen. Sitä lääkäri ei missään nimessä suositellut. Siispä sain aivan uuden kokemuksen äänettömänä mezzosopraanona lauluroolissa! 

Olin muistaakseni kokonaisen viikon täysin puhumatta, kommunikoin paperilapuille kirjoittamalla. Sen jälkeen alkoi taas pitkä kuntoutus laulukuntoon. 

Älä tee niin kuin minä tein, vaan tee niin kuin minä opetan <3

Terveen äänen auttaja - Ääniräätälin äänivalmentaja ja laulunopettaja!

Mikäli tarvitset apua puhe- tai laulutekniikassa, mutta sinulla ei ole varsinaisesti mitään ”hoidettavaa” vaivaa, äänivalmentaja Minna Laukkanen on apunasi!

Myös siinä vaiheessa, kun mahdollinen lääkärin toteama äänihäiriö on väistymässä, on mahdollista kehittää parempaa äänenkäyttötekniikkaa äänivalmentajan tai laulunopettajan johdolla. 

Voit varata Ääniräätäliltä maksuttoman konsultaatioajan etäpalveluna. Voimme yhdessä pohtia, mitä kautta voit saada parhaiten apua äänellesi. 

Minuun saa ottaa yhteyttä myös, jos äänesi on käheä. Voin kuitenkin jo etukäteen sanoa, että passitan sinut ensin lääkärille 🙂

miten ääntä voi huoltaa
"Ääniongelmat koskettavat monia ja monen työ on etätyön myötä muuttunut enenmmän puhetyöksi. Sisäilman kuivuus ja mahdolliset epäpuhtaudet rasittavat myös ääntä. Loistavat vinkit Minnalta arkeen ja äänenkäyttöön. Näillä pääsee jo hyvin alkuun."

Katri Lindberg, sh yamk, WellO2 Oy

Tilaa ilmainen videosarja: Miten saada ääni kestämään! 

 

Mietitkö, miten ihmeessä saisit äänesi kestämään puhetyössä paremmin? Tilaa ja katso maksutta äänivalmentaja Minnan videosarja, niin ymmärrät kolme keskeistä asiaa, mitkä vaikuttavat äänen kestämiseen. 

Äänenhuolto ja äänen kehittäminen voi alkaa vaikka tästä! 

Videosarjan tilaaminen ei sido sinua mihinkään, ja voit aina poistua sähköpostilistalta. 

Jokainen ääni on kehittämisen arvoinen.

Jaa tämä kirjoitus: